Jessheim Halvmaraton 2012

I år var det nye løyper på Jessheim. Det var også nytt påmeldingssystem. Det er kult å følge med på internett hvem som til enhver tid er påmeldt synes jeg.

Det var perfekt høstvær med par plussgrader. Det var rett og slett tid for å snøre på seg Adizero Hagio, ta på seg solbrillene og være sosial på Jessheim!

Fordelen med å løpe halvmaraton på Jessheim er at man kan heie på helmaraton løperne under oppvarmingen. De starter to timer før halvmaratonløperne. Dette har jeg alltid likt. Over ser du Eiksund i fint driv.

En annen fordel med et løp som Jessheim er også at det er så mye kjentsfolk som deltar. Tvillingene John og Per Ricard fra OSi løp begge full distanse. Over ser du John spurte i mål.

Et par minutter tidligere spurtet Per Richard over mållinjen.

Selv hadde jeg tenkt å prøve noe nytt i dag. Løpe negativ splitt. Starte kontrollert.

Snakket litt med Roar før start og vi hadde egentlig samme plan. Tiltross for dette hadde ingen av oss trua på at den andre ville klare å starte sakte – men det gjor vi faktisk begge to! Kredz!

Da vi løp forbi første deltager etter ca 600meter sa jeg til Roar:

“Ahha, det er slik det føles å løpe FORBI noen altså….”

Løypa på Jessheim var ny. Det var en rundløype på 10,5km. Jeg hadde lest at løypa skulle være “rask men småkupert”.

Når man er så bortskjemt som meg med å løpe flate løyper i Haag, Rotterdam, Berlin og Frankfurt så stoler jeg aldri på disse “lettløpte” norske løypene.

Dessuten mener jeg at ordene “kupert og lettløpt” ikke kan være i samme setning.

Innstilling har mye å si. Jeg trodde løypa skulle være ganske så tung og var forbredt på det. Dette gjor at den føltes vesentlig mer lettløpt enn jeg hadde forestilt meg.

(Rolf Bakken i front rett før vending helmaraton)

Løypa startet paddeflatt og de fem første kilometerne var veldig lettløpt. Fra fire til fem gikk det slakt nedover og ved ca fem kilometer kom man til løypens laveste punkt.

Bakken man nå skulle forsere så egentlig helt jævelig ut fra avstand, men når man kom inn i den gikk den veldig greit! Jeg har jo fått det for meg at det er i motbakkene det skal løpes hardt – så jeg dro på ekstra og endte som regel med å stivne totalt på toppen.

Det gjor ingenting. Løpe alt man har i kneiker synes jeg er moro – dog kanskje ikke så økonomisk. Men det er moro! Hvis man ikke er helt utkjørt da. Da er kneiker helt jævelig.

Etter denne kneiken var det bare å komme seg til 7km så var det mer eller mindre paddeflatt til vending inne på stadion ved 10,5km.

(Ann Kristin med ny 910xt på armen løp også helmaraton på Jessheim i dag)

Det var flust med løypevakter i løypa og jeg synes det var et bra arrangement. Det var også mye skilter og piler. Tiltross for dette klarte jeg alikevel å løpe feil i en rundkjøring.

Litt merkelig var det at det var fire løypevakter tilstede når det skjedde, men av en eller annen merkelig grunn så løp en gruppe til venstre og en annen til høyre. Jeg ble litt oppgitt der og da – som man ofte blir i “kampens hete”.

Løp nok ikke mer enn 30m feil og faktisk tapte jeg ikke noe på dette. Jeg tjente på det.

Ikke fordi jeg hadde løpt noe snarvei, men fordi jeg økte farten for å ta igjen det tapte – også satt jeg ikke ned farten da det tapte var tatt inn.

Derfor tjente jeg nok kanskje 40-50 sekunder på denne feilløpingen pga økt fart! =)

(I klassen “Jessheim-feteste-tights” vant Einar en soleklar seier! Fort løp han på maraton også!)

Løypevakta som sto et par kilometer før vending ved bensinstasjonen var så bra at hun må trekkes frem. Det var mye oppløftende ord som ble ropt ved passering. Jeg måtte smile begge gangene jeg passerte – og selvsagt øke farten litt.

(Litt uheldig med motlyset, men her har du Bjørn ved vending! Han leverte et godt løp på rett over 3)

(Rognes var også på plass – han også utstyrt med solbriller. Bildet tatt på oppvarmingen)

(Heming til venstre og Vidar til høyre. Vidar løp helmaraton på 2:55. )

Planen om å løpe negativ splitt ble ikke helt en realitet. Tiltross for løpets raskeste kilometer på slutten ble det åtte sekunder positiv splitt. Alikevel er det “så-godt-som” – så jeg er egentlig fornøyd med det.

Tiden ble også to minutter raskere enn lørenskog og det føltes mer behagelig i dag. Kanskje det ikke er så dumt å løpe jevnt? =)

Trond Inge hadde mål om å sikre seg startplass/kvalikplass til New York City maraton. For å få til dette måtte han løpe sub 1:25. Det klarte han! Med en sinnsyk spurt kom han inn på 1:24:4x. Grattis med NYC plassen!

(man kan få startplass i NYC Maraton ved å løpe på en viss tid. I hans klasse er tiden sub 1:25, i min klasse er det sub 1:19)

Her har du forresten Olav som løper med “5 timers jakken”. De synes ikke på bildet men bak han var det et knippe deltagere som var med i denne gjengen. Olav har også vært veldig involvert i dette nye vintermaratonet. Det ble utført en god jobb både i og utenfor løypen.

(oooops. Her ble det litt vannsøl)

Steinar sa før start at han skulle løpe sub 1:30 – og det gjor han. Tror det ble 1:28ish på denne karen.

Christina til venstre vant halvmaraton etter å ha tatt det som en del av helgens langtur. Oppladningen var motbakkeøkt og flytur hjem fra portugal natten før. Annki til høyre.

Det var ikke bare meg og Roar som hadde tenkt å løpe negativ splitt. Øyvind planla å starte i maratontempo for å deretter øke. Thumbs up for kraftig negativ splitt!

Her er samme unge mann fotografert et par minutter etter å ha kommet i mål.

Litt moro for oss halvmaratonløpere var at Helge Hafsås (som vant maraton) passerte stadion på samme sekund som halvmaraton starten gikk. Han ble derfor en del av mølja som løp ut av stadion. Løp man ned mot 1:20 kunne man få gleden av å “slå” Hafsås. Ivertfall på halve distansen – etter han hadde løpt halve.

Kondis var også på plass med utendørs stand!
Har du ikke meldt deg inn er det bare å melde seg inn HER!

Til slutt to bilder fra spurten min mot mål. Bildene er tatt av Bjørn Hytjanstorp. Synes bildene var artige, og han maratonløpern jeg tok igjen ser litt betenkt ut.

Her er jeg laaaaaangt utenfor komfortsona.

Tunga ikke ute av munnen min – det er nemlig siste trinn på smerteterskelen.

Når tunga er ute – da er det all-in.

Så dere andre som løp – hva mener dere om løypa? Kupert? Lettløpt? Løpsopplevelse?

Mer fra løpet og flere bilder finner du på kondis.no

Uken forøvrig har vært veldig fin! Jeg har hatt fem løpeøkter (106km), to styrkeøkter og to skiøkter(55km). Jeg har til og med fått klemt inn en fridag.

Folk klager over denne lange november måneden men jeg synes den har vært brillefin jeg! Fine løpsforhold i Oslo – så kan man reise på fjellet for å oppsøke snø. Bildet over er fra Sjusjøen.

Bildene er tatt på fredag og det var sinnsykt fine forhold.

Tiltross for ræva teknikk så begynner jeg allerede nå å se positivt frem mot Holmenkollmarsjen. Klarer jeg samme tempo 9 februar som jeg hadde på fredagens 32km på sjusjøen vil jeg ha god margin til å vinne veddemålet.

Det har vært en flott uke med masse overskudd og variert trening. Motivasjonen er på topp og jeg gleder meg sinnsykt til april og første forsøk på sub 2:45.

Og for de som synes det er kjipt med all denne positiviteten i november – slapp av.

Jeg kan ha møkkaturer jeg også. Lørdagens skitur på skeikampen i full tåke, full storm – sidelengs is/sne/regn som skar som barberblad i ansiktet. Nedsnødde/bortblåste spor. Is i rubben og nullføre.

Nå gleder meg til en ny treningsuke og lurer veldig på hvordan den blir! Vi får ta en oppsummering i slutten av uka igjen.