KIEL Halvmaraton 2013

Hvis du kun skal løpe ETT halvmaraton til neste år – og samtidig har lyst på en fantastisk reise!? Ja, da må du fortsette å lete, fordi KIEL HalvMarathon er neppe løpet du leter etter =)

Men for all del, konseptet var ganske kult og det var derfor jeg og Gaute kastet oss på! Ganske enkelt så booker man lugar på båten fra Oslo-Kiel. Båten er fremme kl 10 og halvmaraton starter klokka 1115. Da har man akkurat tid til å hente startnummer og varme opp et par kilometer. Løper man under 2t 30m så rekker man båten tilbake til Oslo også. En helg med båt, overnatting, halvmara, reise og utlandet for en tusenlapp!

Jeg har ikke veldig stor erfaring med disse båtene men jeg kan erindre at jeg var en tur til hirtshals for 15 år siden. Den gangen var det IKKE i forbindelse med løping. Båten til KIEL var mye freshere, men hva gjør man egentlig på en slik overfart dagen før halvmaraton?

Vel, man kunne se på noe show da. Der var vi sånn ca 92sekunder.

Eller man kunne stikke på taxfreen. Utenom de vanlige taxfreevarene hadde Nidar fått påsken på plass.

Discoen åpna kl 2200 så den fikk jeg ikke med meg. Før discoen åpnet så fungerte den som røykerom. Jeg fikk inntrykk av at de fleste på båten røyket. I taket hang det en sint drage. Kanskje den var irritert på alle som røyka.

Det var også mulig å stikke ned i Casinoen og putte mynter på automater med masse lys og lyder. Så føler du deg som DEN kongen da når du kan putte lomma full av 200 kronestykker slik at buksa knapt henger på. Da skal man helst også betale i kronerstykker på båtens serveringssteder – bare for showoff!

Båten var faktisk ganske så fresh. Bildet tatt mellom to dekk.

Men været tilsa ingen timer på soldekket. Det ble en tidlig kveld for unge Ringom og gamle Gundersen fordi neste morgen skulle det LEVERES i Kiels gater!

Da vi ankom KIEL så det ganske trist ut da jeg titta ut vinduet. Faktisk fant jeg ut at bildet over illustrerte godt hvordan jeg opplevde været i KIEL. Det var kaldt, surt og litt trist.

Her er hurragutta ferdigskiftet på rommet. Jeg trener på “tunga-ut-av-munnen” som jeg kjører når jeg er langt utenfor komfortsona. Solbriller var ingen vits pga sola, men det skulle vise seg at det var lurt å løpe med pga den snøen som kom sidelengs i starten av løpet.

Her har du forresten den “svenske” båten. KIEL maraton har mange svenske deltagere. I sverige er det også et reiseselskap som arrangerer turen med båt/bankett til KIEL. Jeg mistenker at den ankommer noe tidligere enn den norske siden jeg så flere svensker på resultatlisten på helmaraton. Starten på helmaraton er 1020.

KIEL Halvmaraton er utrolig flat og lettløpt. Løypa startet med et par kilometer i motvind før du fikk samme vinden fra siden. Så var det vending ved ca 5km og man løper tilbake. Så er det ut på en ny runde. Løypa er ekstremt vindutsatt men jeg vil tro det kan løpes sinnsykt fort i løypa hvis det er vindstille. Men er det noen gang vindstille i KIEL?

Bare for å illustrere hvor flat løypa er så vil jeg påstå at Frognerkilen oppleves som ekstremt kupert i forhold =)

Vi møtte forresten tre svensker som løp med reklame for et 6 timers løp i Boras – Sweden. Tipper det må ha sugd krefter å løpe med de flagga der i den vinden. Jeg vet ikke hvor mye det blåste på raceday men yr.no mente ivertfall 10m/s.

Så hvis ikke 21km er nok er det bare å stikke til sverige i November!

Løpet var forøvrig veldig godt arrangert. Det var en drikkestasjon ved start og en ved vending. Mer enn nok!

Her har du en tysk maratonløper som var godt kledd. Jeg trodde han var norsk pga den norske DNB luen. Det skulle vise seg at disse luene med norske flagg og DnB/Odlo logo var ekstremt populære i tyskland. Jeg spotta sikkert 10-20 stk med de – det merkelige var at alle var tyskere.

Det var også mulig å drive carbolading før start. Jeg og Gaute stod over.

Starten gikk 1115 og ca 30 sekunder senere begynte jeg å lure på om jeg hadde startet litt for fort. Greia var at det var veldig få løpere foran meg. Faktisk bare EN. Men ca 20-30 sekunder senere kom de sakte men sikkert forbi meg. Noe annet som kunne bekrefte at kanskje åpningsfarten var litt optimistisk var bildene fra løpet. Over ser jeg at vinneren av løpet ligger i ryggen min tidlig i løpet. Dessverre var jeg sjanseløs til å passere 10km på sub38 som var et mål. Det ble rett under 39. De verste kilometerne i motvind var helt oppe i 4:16 mens de fem siste (i medvind og sidevind) snitta på 3:50 ish. Det var veldig ujevnt løpt tiltross for at løypa var paddeflat. Jeg klarte å karre meg 2 sekunder under tiden jeg hadde satt opp som “worst-case-godkjent-tid”. Bra det kommer en ny sjanse i Haag =) Jeg åpnet forøvrig på 3:47 noe som egentlig burde vært perfekt, men det var motvind den første kilometern så mulig den sugde litt mye krefter.

Gaute derimot – HAN leverte. Ikke bare persa han med mange minutter men han løp sub 1:40 for første gang også!

Dette bildet synes jeg illustrerer løpet godt. En blanding av 10km, halvmaraton og maratonløpere ute i løypa. Folk løp frem og tilbake. Alle distansene startet ved forskjellige klokkeslett.

Tiltross for snøfall natten tidligere og null grader ved start var heldigvis ikke asfalten glatt.

Hvordan folk klarte å løpe i shorts fatter jeg ikke! Jeg hadde tights og tjukk genser og alikevel var jeg ikke overdressed! En kar jeg møtte i shorts hadde lilla lår. Det så fryktelig kaldt ut.

Tre løpere på vei mot siste vending før mål. Hele løypa går på gangvei/ bilvei langs kaia.

Gaute jobber elegant mot ….

… sub 1:40! Hvem han tyskern med HellyHansen jakke er aner jeg ikke, men noe sier meg at norske merker er poppis i Tyskland!

Selv ble det under 1:23 med et nødskrik. Det skal bli tøft å prøve å løpe 42km i samme tempo – men tru kan flytte fjell har jeg hørt! Trening kan visstnok også hjelpe =)

Etter en varm dusj så ble det samme middagen som i går. TAPAS! Det digge med tapasbaren var at det var så lite kø der. Siden tapas i seg selv er digg så var det ikke så mye å tenke på.

Det ble selvsagt mye løpeprat utover kvelden og en liten bankett !

Om jeg er tilbake neste år er noe usikkert. Det hadde egentlig vært litt kult, men da håper jeg det er mange flere løpere på båten da! Vi så ingen andre løpere fra båten som deltok på løpet – men full kontroll hadde vi neppe.

Johan har forresten løpt Halvmara i Hong Kong i helga! Det kommer et gjesteinnlegg fra han i løpet av uka!

Resultater finner du her!

Det var 600 som fullførte halvmarton i Kiel. Løpet har også maraton og 10km.

Det blir også ny felles langtur 2 mars. Så det er bare å melde seg på!

Det er spådd knallvær hele uka så nå gleder jeg meg til å sanke kilometer igjen 🙂 Løping er moro!