Råd og tips til ditt neste båtkjøp

Drømmer du om å sette seil og å høre bølgene skulpe mot skroget til din splitter nye seilbåt? Ønsker du friheten av å kunne seile hvor du vil, når du vil? Kanskje du har drevet med seiling i mange år, eller kanskje du akkurat har fattet interesse for denne fantastiske fritidsaktiviteten?

Uansett hvor lenge du har drevet med seiling er det alltid nyttig med råd og tips for ditt neste båtkjøp. Selv om du allerede har kjøpt båt en gang, eller kanskje til og med flere, endrer markedet seg så raskt at med hvert nye båtkjøp er det alltid noe nytt å forholde seg til. Hvilken båt er rett for deg? Hvordan sjekke om den er i god stand? Er prisen riktig eller blir du svindlet? Dette er bare noen av spørsmålene nye båtkjøpere stiller seg selv.

Et av de største aspektene med å kjøpe ny båt er den finansielle delen. De fleste som kjøper båt er nødt til å ta opp lån, og med det kommer ett helt sett med nye spørsmål opp. Hvis du noen gang har tenkt på, eller har bestemt deg for å kjøpe båt, og har spurt deg selv noen av disse spørsmålene er dette artikkelen for deg.

Velge seilbåt

Det første valget du må ta er hvilken seilbåt skal du kjøpe. Hvis du allerede er en båtkjenner er dette kanskje det enkleste spørsmålet for deg å svare på, men hvis du kjøper båt for første gang er ikke dette like enkelt. Det finnes veldig mange båter – alle i ulike modeller, størrelser og prisklasser. Det første du må spørre deg selv om er til hvilket formål du kjøper båten, da dette vil ha mye å si for hvilken båt du velger til sist. Ser du etter en liten båt til å bruke i nærområdet for dagsturer?

Trenger du soveplass kun til deg eller til hele familien? Ser du kanskje etter en båt som kan ta deg og dine nærmeste jorden rundt? Da trenger du en stor båt med plass til alle – soverom, oppholdssted og kjøkken. CE-merking kan hjelpe deg her, og dette er noe du finner på nyere båter. Merkingen går fra klasse D til klasse A. Klasse D er for åpne, innenskjærs båter, klasse C er for båter som kan kjøres utenskjærs, men som ikke tåler mye dårlig vær og lengre turer. Båter som er i klasse B skal være bygget for å tåle normale stormer og lange turer mens klasse A er den tryggeste. Båter med klasse A kan ta deg med på jordomseiling og de skal tåle det aller meste av vær og vind som du risikerer å møte på underveis på ferden.

Etter at du har bestemt deg for størrelse og en omtrentlig pris kan du begynne å lete etter den perfekte båten. Når du gjør dette er det viktig å lete nøye og ikke bare ta det første og beste som dukker opp. Det er bedre å bruke litt ekstra tid for å finne drømmebåten din. Snakk med selgere, se på båtene, sammenlign priser og se hva du får for den aktuelle prisen. Når du ser på båtene er det også veldig viktig å sjekke at båten er i god stand og at du faktisk får det du betaler for. Det er viktig å sjekke motorlokket, be gjerne også om å ta den på en prøvetur for å kjenne på følelsen. Ta den opp på land så du kan sjekke skroget for skader, sjekk masten for skader og heis seilene. Det er også viktig å ta en titt på det elektriske anlegget. Hvis du ikke har mye peiling på det tekniske med båt er det lurt å ta med noen som vet hva de skal se etter, eller å oppsøke profesjonell hjelp.

Her må du også tenke på hvor mye arbeid du ønsker og har mulighet til å legge i båten. Hvis du er flink med båt og liker et skikkelig prosjekt kan du alltid kjøpe en litt billigere båt som trenger en del arbeid og vedlikehold. Hvis du derimot ønsker minst mulig styr og ønsker å kunne sette seil med en gang vil det kanskje være bedre å investere litt mer og å kjøpe en båt som ikke trenger noe spesielt arbeid. Hvis du finner feil på båten, men du ønsker å kjøpe den og arbeide på den er det viktig å sjekke ut hvor mye arbeidet vil koste deg og hvor mye arbeid som må legges inn. Det er viktig å sjekke dette ut med noen andre enn selgeren ettersom de ofte vil få båten solgt raskest mulig og derfor kan underdrive litt når de forteller deg hvor mye det vil koste å ordne diverse problemer.

Den finansielle delen av båtdrømmen

Når du endelig har funnet drømmebåten og ikke klarer å vente med å sette seil er det imidlertid mer å tenke på. De færreste av oss har nok penger i bakhånd til en seilbåt, men kan drømmen likevel realiseres? De fleste velger å ta opp et lån for å finansiere drømmen – et båtlån. Du finner god veiledning og hjelp med prosessen på internett, og kan også få tilbud fra flere aktører. Hvor mye du må låne kommer selvfølgelig an på pris og hvor mye du har i egenandel. Betingelsene og prosessen er også forskjellig avhengig av hvilken bank du velger å låne gjennom. Hvis du velger å ta opp et lån er det en del ting du må ta stilling til. Du må ta stilling til om du vil låne med eller uten sikkerhet, og veie opp fordelene mot ulempene. Du må også huske at selv om det er store summer det er snakk om så er det samtidig en investering. Tar du godt vare på seilbåten din vil den holde seg i pris, og den kan derfor sees på som en relativt sikker investering.

Låne med sikkerhet eller uten sikkerhet

Det første du bør ta stilling til hvis du har bestemt deg for å ta opp et lån er om du vil låne med eller uten sikkerhet. Å låne uten sikkerhet vil si at du kan låne uten å garantere for summen med bolig og liknende. Siden du ikke garanterer for summen må banken kreve høyere rente slik at de blir sittende igjen med noe hvis du ikke skulle være i stand til å betale tilbake lånet igjen. Å låne med sikkerhet vil si at du garanterer for lånesummen ved å sette bolig eller lignende som sikkerhet, hvilket fører til at du betaler lavere rente. Det er fordeler og ulemper ved begge alternativene og det kommer helt an på din personlige situasjon hva som er riktig for deg. Hvis du har muligheten til å sette noe i sikkerhet (og du er sikker på at du kan betale lånet) vil dette ofte være mer gunstig på grunn av bedre betingelser og lavere renter for deg.

Fordeler og ulemper ved båtlån

Den største ulempen med lån er en ekstra utgift i måneden og risikoen hvis noe skulle skje og du ikke kan betale tilbake. En annen ulempe er også at når du tar opp et relativt stort lån vil det være vanskeligere å ta opp andre lån mens du betaler det ned. Hvis du har god økonomi og er i en stabil jobb så veier som regel fordelene opp for ulempene. Det eneste som er viktig å huske på er å ikke ta opp flere lån i hytt og pine, du må tenke nøye igjennom dette, og om det er riktig for deg. Spør deg selv om du kan klare den ekstra utgiften og om du er i en stabil jobb. Du må også undersøke hvilke lånebetingelser som er gjeldende, og eventuelle begreper knyttet til det aktuelle lånet. Husk å se etter en nedbetalingstid som passer for deg, se på renter, sikkerhet og hva de forskjellige bankene tilbyr.

Når alt er klart kan ferien starte

Når drømmebåten er funnet, lånet er innvilget og båtplassen er gjort klar er du endelig klar for å starte ditt nye liv som båteier og seiler. Du har det du trenger for å kjøpe seilbåt og for å legge ut på de store havene med dine aller nærmeste. Seiling er en fantastisk aktivitet, og du vil elske din nye båt og følelsen den gir deg. Uansett om du bare vil seile innenskjærs i nærområdet eller om du har planer om å legge ut på jordomseiling vil du lage fantastiske minner underveis. Nå har du informasjonen du trenger i forhold til å velge den riktige båten og hvordan du kan håndtere den finansielle delen så nå kan drømmen endelig bli en realitet. Å kjøpe en seilbåt kan virke som et uendelig prosjekt og spesielt om det er ditt første kjøp, men du kan klare det. Hvis du tar deg tid til prosessen og tar de riktige forhåndsreglene underveis når du velger båt, ser nøye på de aktuelle båtene og tar opp et lån for å finansiere drømmen er neste båtferie i boks – enten i Norge eller i det store utland.